Kategorier
Catering

Lokal catering för en rolig och lyckad fest

Att använda sig av en lokal firma för catering ger många fördelar. En fördel är att transporten med maten blir kort, en annan kan vara lokalproducerad mat.

En fest för att fira det lokala är alltid lite extra roligt. Det kan vara lokala idrottsprofiler eller lokala kändisar som får lite särskild uppmärksamhet. På en del platser i Sverige slår man sig samman och bjuder in till en fest varje år. Då uppmärksammar man alla som gjort något bra bland dem som bor och verkar på platsen. Det kan vara en idrottskvinna som tagit SM-guld eller en förening som nattvandrat.

Att fira det lokala är viktigt. Man visar på så sätt att man ser varandra och gemenskapen ökar. Det behöver inte firas med pokaler och prispengar, det kan räcka med att känna att man blir bjuden på fest. Att faktiskt veta att det man gör uppmärksammas. Något som brukar vara roligt på sådana tillställningar är att man gärna trycker lite extra på det lokala. Det kan till exempel vara att maten är producerad med lokala råvaror.

Boka en lokal firma med catering

Utsmyckningar som kommer från lokala producenter, musiker som är lokala och så vidare,  brukar vara uppskattat och fler noterar att det finns mycket i närområdet. Ta maten till exempel. Även om många kanske noterar åkermarken reflekterar man inte över vad som odlas där. Anlitar man en cateringfirma så kan man be att de förslagsvis köper in lokalproducerad potatis till sina rätter.

Man kan också försöka hitta lokala rätter som man kan servera till middagen. Det behöver inte vara en trerätters middag med sådana rätter, det kan räcka med en av tre. Att uppmärksamma den lokala mattraditionen brukar många uppskatta. Det är många gånger som maten håller ihop en kultur. Det finns flera alternativ som man kan välja när man vill premiera det lokala.

Catering med lokala inslag

Man kan hitta en lokal cateringfirma som fixar maten. Då vet man att maten tillagas i närområdet. Att få maten att åka så kort väg som möjligt ”från jord till bord” är något som alltid borde eftersträvas. Många matlagningsföretag försöker verkligen stötta de lokala matproducenterna. Ju fler lokala matproducenter, desto bättre mat hos restauranger och cateringfirmor.

Ibland finns det många fördelar med att anlita en cateringfirma. De kan antingen tipsa om bra lokaler eller tillhandahålla en festlokal själva. Ett exempel på ett företag med både catering och festlokal är Cicada. Det är smidigt att kunna hyra en lokal på samma plats som maten tillagas. Då får man nylagad mat direkt serverad på gästernas tallrikar. Givetvis kan de köra ut maten till en annan festlokal om man hittat en som passar bättre.

Beställ rätt mängd med catering

Det är ju så att en del fester kräver att det får plats många människor i lokalen. Det finns regler och förordningar för sådant. Det brukar vara tydligt skyltat i lokalerna hur många man får vara. När lokalen är fixad och maten är planerad och klar så är det viktigaste kvar. Att bjuda in de gäster man vill ska närvara under festligheterna. För både arrangör och cateringfirman så är det bra att ha ett OSA på inbjudan.

OSA betyder ”om svar anhålles”. Det innebär att man svarar till arrangören om man tänker närvara eller inte. Många tror att det bara är om man kommer som man ska svara, men det gäller även vid förhinder. Det är viktigt att cateringfirman får korrekt information om antalet gäster för att kunna leverera rätt mängd mat till festen och undvika matsvinn. Med rätt lokal, rätt mat och fantastiska gäster kommer festen att bli roligt och minnesvärd!